tisdag 17 februari 2015

Nya tag

Idag såg vi till att ha rätt korta pass med alla hästarna och inte göra något nytt eller svårt så vi kunde få tillbaka lite positiv energi efter gårdagens lite tristare stämning. 

De två skadade fölen ser jättemycket bättre ut vilket är en stor lättnad! Vi fick ju hit fölen för att en av dem hade ett jättestort sår ända in till benet på insidan av ena bakbenet men nör gauchosarna vallade hit familjens fyra ston med föl lyckades en av de andra fölungarna skada sig på nosryggen. Vi har döpt fölen till Aragorn och Arwen från Sagan om ringen, och Aragorns sår på benet har verkligen börjat läka mirakulöst snabbt. Sen i förrgår ser man inte benet längre och själva sårytan har nästan halverats. Har tyvärr inga bra bilder på såren då vi har händerna fulla när vi sköter om dem. 

Ingen av dem är ju hanterade, de är ett par månader gamla och de är både snabba och starka så vi har fått ta in dem i vår trängingsfålla tillsammans med sin mamma för att över huvud taget komma nära. Aragorns mamma Picasa är hur cool som helst och hjälper till att hålla sin fölis lugn, så de kommer snabbt in i fållan, vi sprayar Aragorns sår för att hålla flugägg borta och sen får de gå ut. Arwens mamma Amy är inte riktigt lika cool och van. De första dagarna kunde vi inte komma nära henne så att sköta ett sår i ansiktet på hennes föl var minst sagt krångligt. Vi har nu fått på en grimma på mamman vilket underlättar lite och vi kan fånga henne för att titta lite närmare på fölet men sen måste även de in i fållan för att vi ska kunna lägga på den röda salvan som tar död på larver. Det började med ett sår på nosryggen som veterinären tittade på i förbifarten när hon var här direkt när hon gav Aragorn sprutor och spray men hon sa att det inte var någon fara. Någon dag senare såg vi flugäggen och att det var som ett hål och insåg att även hon måste skötas om och få sprutor. Hålet gick ända in till näshålan och  man kunde liksom höra hur hon andades genom det. Nu har det blivit mycket mindre och förhoppningsvis är alla larver döda nu. Der är ju lite svårt att se in i näsan på henne, men i förrgår fick vi dit en bra klick med röd salva som förhoppningsvis räcker. 

Alaskas ägg syntes inte tills dag så den lilla spray vi kanske fick dit igår verkar ha gjort susen och övriga larvätna hästar har återhämtat sig fint! Nikes sår är nästan helt stängt, Henrys knöl har helt försvunnit, Gordas stora sår på rumpan är mycket mindre och nu väldigt ytligt jämfört med när vi tog in henne.

För att peppa oss lite extra gjorde Mimi och jag en liten utflykt på eftermiddsgen och tog en lån promenad ner till vattnet som rinner förbi en bit bort. Längsmed vattnet växer jättecoola, krokiga, slingrande träd och buskar som taget ur en saga. Stella var hur glad som heelst över att få bada och busa och springa med Lilo familjens labradorkorsning och der var riktigt skönt att avalka sig lite i vattnet. Jag doppade mig inte direkt eftersom jag tydligen blivit världens största badkruka men benen blev blöta i alla fall :) Nu är vi lagom trötta både Stella och jag så vi kommer sova riktigt gott. Bilder från eftermiddagens äventyr får komma imorgon. Här kommer istället en på världens sötaste Miss Sofie och Quila!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar