måndag 5 januari 2015

Henry

Hästar hästar hästar. För vissa människor är en häst bara en häst, men för en riktig hästtjej/hästkille är varje häst unik och vi vet så väl att de har olika personligheter och det är ofta deras små egenheter vi blir lite charmade av. Jag tänkte presentera de hästar vi jobbar med lite närmare allteftersom vi lär känna dom. Jag börjar med Henry.

Henry är en av hästarna vi tog med från gården i Salto. Han var född på den gården och hade aldrig åkt transport innan vi tog med honom hit. En väldigt social och mysig häst som vi tränat lite med duallygrimman och använt som hjälphäst när vi jobbat med en av de vilda hästarna då han varit väldigt bra på att hålla adrenalinet nere vilket har en lugnande effekt både på den vilda hösten och på oss som jobbar. Det är nog det allra viktigaste när det kommer till att träna unga, ohanterade eller vilda hästar. Man måste hålla sin egen puls och sitt eget adrenalin lågt för att inte stressa hästen. Många känner kanske igen sig i att man nån gång har varit lite stressad eller irriterad när man kommit ut till stallet och råkar föra över den känslan till hästen och träningspasset blir därefter. Men många gånger är det tvärt om, att hästarna håller sig lugna och är då väldigt bra på att få oss att slappna av och glömma jobbet eller skolan och anpassa vår sinnesstämning till hästens istället så vi åker hem från stallet mer avslappnade än när vi kom dit. Med ohanterade och vilda hästar måste vi först lära dom att slappna av i vårt sällskap så då är det extra viktigt att hålla adrenalinet nere. 

Henry är alltså ett bra exempel på en häst som är bekväm med människor omkring sig, även om han är ung, så han fick vara med ett par pass när vi tränade vildhästen Jenara. Så länge han har andra hästar omkring säg är han lugn. Blir han ensam däremot är det han som stressar upp sig så det gäller att läsa av vilka situationer en häst är bekväm i så att man kan anpassa träningspassen efter det och så man vet vad hästen behöver träna mer på. Då Henry fortfarande växer och dessutom har en märklig knöl som växer och skaver under svansen bestämde vi oss för att släppa ut honom med flocken utanför staketet tills nån kan komma ut och skära bort knölen. Vi har dessutom flera äldre hästar som vi skulle kunna jobba mer med och Henry är redan så lugn och cool med människor att han redan har en bra start inför nästa gång han tas in för att tränas vidare.
När vi släppte ut Henry sprang han glatt ut från tomten och sträckte på benen lite men han var snart tillbaka igen och hängde ett bra tag precis utanför staketet innan han letade reda på flocken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar