onsdag 7 januari 2015

Att leda hästen för första gången

Som jag pratat om tidigare är det otroligt viktigt med bra timing när man jobbar med duallygrimman eller när man ska träna hästar över huvud taget. När man ska leda en häst för absolut första gången är det oerhört viktigt att man släpper på trycket från grimman i precis det ögonblick som hästen rör sig i rätt riktning och att man inte lägger på ett för stort tryck innan hästen vet vad det är. Gör man det är risken stor att hästen istället går emot trycket, kanske stegrar och om man inte släpper trycket då kan hästen lätt slå över och kan skada sig riktigt illa eller till och med bryta nacken och dö. Med dålig timing kan man även råka lära hästen att springa ifrån människor och kämpa emot allt tryck runt huvudet och den blir allt annat än ledtam. Samma sak händer när tama hästar har lärt sig att slita sig. De går emot trycket istället för att ge efter och följa med vilket vi oftast vill när vi lägger på tryck men eftersom hästar av naturen är mottrycksdjur måste vi alltså först lära dom att ge efter för tryck.

Det allra första passet kanske man bara kan få hästen att ta ett par steg i rätt riktning och man får sen avsluta med att ta in hästen i fållan igen för att kunna ta av lina och grimma och släppa hästen lös  för valla den tillbaka till sin egen fålla. På det här sättet fortsätter man sen jobba med hästen tills man kan ta av och på grimma utan att använda träningsfållan mer. 

Till den här typen av träning måste man vara minst två personer som har bra koll på systemet och kan hjälpas åt att valla hästen, stänga och öppna dörrar, stoppa hästen från att försöka vända i fållan och så vidare. 

Det är väldigt fascinerande att se hur snabbt hästen förstår vad som förväntas av den och att se hur den blir mer och mer avslappnad med människor runt omkring. För att nå dit gäller det att hela tiden timea när man ska ge efter på trycket och det är precis innan hästen tycker att man gått för långt. Om man kan backa ett steg ifrån hästen innan hästen hinner ta ett steg ifrån en lär sig hästen väldigt snabbt att om den bara står still så kommer den läskiga människan försvinna och ju mer man jobbar med hästen inser den även att människan inte tänker göra illa den. Ett rovdjur som är ute efter att äta upp en häst skulle nämligen aldrig gå fram till hästen, röra vid den och sen gå därifrån. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar