onsdag 7 januari 2015

Att tämja en häst steg för steg

Det finns alltid olika sätt att göra saker på och det gäller även när man ska tämja vilda hästar. Olika sätt är olika effektiva och ger olika bra resultat och just det system vi jobbar efter är väldigt effektivt då det både ger snabba och långvariga resultat. Eftersom vi inte har jättemycket vilda hästar i Sverige har jag inte haft chansen att prova så många olika varianter och kan egentligen inte jämföra så mycket om det här är det bästa sättet men då det är det enda jag har provat och det har fungerat så fortsätter jag såhär. Jag tycker det är viktigt att vara öppen för att ändra på sitt system om det behövs men det är till stor hjälp att ha en tydlig plan att utgå ifrån och sen kan man ändra i den beroende på vilken häst man har framför sig.

Här kommer en sammanfattning av vad man kan behöva för att tämja en vilda häst på vårt sätt.

Säker inhägnad
Det första man behöver för att få till en bra start med en vild häst är en säker inhägnad där man kan hålla hästen medan man inte jobbar med den. Denna inhägnad måste vara rejäl nog så att hästen inte kan kasta sig ut och t.ex. trassla in sig i eltrådar eller skada sig på vassa plankor. Här är de byggda av rejält virke och den övre halvan är täckt av plankor så de inte ser ut för mycket. Då kan de nämligen få för sig att försöka ta sig ut. Sällskap till hästen är också bra att ha i en fålla brevid så den inte får panik och försöker fly tillbaka till sin flock. Har man en vild häst har man ofta flera så de kan ju göra varandra sällskap.

Säker väg till större inhägnad
Det måste sedan vara smidigt att förflytta hästen till någon slags inhägnad som är något större där hästen kan röra sig fritt i alla gångarter men samtidigt inte kan komma för långt ifrån människan. Max 20 meter tvärs över är ett rätt bra mått, då klarar man sig med en lina på 10 meter när man väl ska ta ut och leda hästen för första gången. Den här inhägnaden kan antingen vara rund eller kvadratisk men helst inte avlångt.

Träningsfålla
Sedan är det till stor hjälp om man har en träningsfålla i anslutning till den här större inhägnaden där man kan valla in hästen och stänga igen för att kunna jobba på att komma närmare utan att hästen kan komma åt att sparka, klämma eller springa över människan. Det är den här träningsfållan som gör att man kan gå framåt mycket snabbare i träningen. Utan fålla kan det ta månader eller till och med år att få på en grimma på en riktigt vild häst, om man inte vill traumatisera den med lasson och uppbundna ben förstås, medan man med hjälp av en sån här träningsfålla ofta kan sätta på en grimma redan efter första passet utan att stressa hästen alltför mycket.

Träningsgrimma
När man väl fått på en vanlig grimma och en duallygrimma utanpå kan man börja lära hästen att bli ledd. Hästen släpps då ut ur fållan och man börjar försiktigt att lära hästen vad trycket från grimman betyder. Här är det otroligt viktigt med bra timing och att man släpper på trycket från grimman i precis det ögonblick som hästen rör sig i rätt riktning.

På det här sättet kan man successivt lära hästen att människor inte kommer att göra illa dem och att det är mindre läskigt att sammarbeta än att behöva fly.

Inhägnaderna/fållorna där hästarna bor mellan träningspassen

Fållorna och gången som leder till rundpaddocken

På väg mot rundpaddocken, hästen tittar åt fel håll en stund bara

Rundpaddocken från insidan

Rundpaddocken från utsidan och vägen in till ena dörren. Den andra dörren leder sedan ut till gången som i sin tur leder till fållorna. Det här är alltså vägen in för alla hästar som inte går att leda och sen sorteras de in i fållor på andra sidan. Alla grindar är lika långa som gången är bred så det är lätt att slussa in dom i sina olika rutor.

Träningsfållan sedd snett framifrån med främre och bakre grinden stängd.

Träningsfållan sedd snett bakifrån med den stora grinden stängd.


Träningsfållan sedd inifrån rakt bakåt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar