lördag 3 januari 2015

Att vara hästtjej i Uruguay (2/1, 23:00)

Gubbarna som jobbar här på ranchen och på gården i Salto har tydligen pratat en del om att vi är här och tränar hästar åt familjen. De verkar se på oss som några exotiska europeiska häxkvinnor som påstår att vi kan träna hästar utan hårda tag. Här är det nämligen bara män som tränar hästar. På Mimis ridskola är det rätt bra blandning mellan killar och tjejer men själva träningen av hästar görs av män och här ute på landet är det inga tjejer som rider. Ibland står gubbarna och tittar, lite på håll, och verkar tycka att det är rätt intressant. Här är det mer hårdhänt hantering som är normen så vårt sätt att träna hästarna är verkligen något annorlunda. 

Systemet eller konceptet vi utgår ifrån kallas för Join-Up ® (utvecklat av Monty Roberts) vilket kort sagt är ett tränings/utbildningssystem som är väldigt säkert, effektivt och framför allt lätt för hästen att förstå oavsett ålder, ras, temperament, tidigare erfarenheter eller utbildningsnivå. Systemet bygger på att man först bygger upp hästens förtroende för människan och sedan jobbar mycket med tydligt kroppsspråk samt tryck och eftergift, både via träningsgrimma och lina eller med hästen lös, för att lära hästen vad vi nu vill lära den. Grundläggande saker som vi vill lära hästarna är t.ex. att stå stilla, bli ledd, backa i olika riktningar, lyfta fötterna, kunna hantera att olika material rör vid kroppen, klara av att bära en sadel, kunna styras från marken via två långa linor, göra allt ovan på olika platser. Allt detta tränas in från marken först med hjälp av bra timing och kunskap om inlärningspsykologi. När dessa grundläggande bitar är på plats är hästen väl förberedd för en ryttare. Då blir det väldigt mycket lättare för hästen att förstå vad som förväntas av den.

Grimman vi använder är en speciell tränningsgrimma som använder sig just av tryck och eftergift. Precis som vid ridning är det den väl timade eftergiften som hästen lär sig av och denna grimma är designad för att ge ett större tryck runt hästens huvud t.ex. när hästen går åt fel håll eller gör något vi inte vill att den gör och så fort den gör rätt kan man ge en väldigt snabb eftergift vilket är det absolut viktigaste för att hästen ska koppla känslan av eftergiften till rätt beteende. Med en vanlig grimma blir signalerna lätt otydliga då trycket kommer mer oregelbundet och eftergiften därför kan komma vid fel tillfälle. Plus att en stor del av trycket hamnar uppe på hästens nacke där den har extra mycket nervtrådar. Det här gör att de lätt går emot trycket istället för att följa med och eftersom de är så mycket starkare än oss lyckas de ofta och lär sig alltså att inte följa med.

Det finns många sätt att träna hästar på och det går ofta att nå liknande resultat även med hårda träningsmetoder men att få en häst att vilja jobba tillsammans med människan istället för att tvinga den är inte bara säkrare utan känns mycket bättre. Så känner i alla fall jag. Vill man nå riktigt långt med sin häst på tävlingsbanan är det extra viktigt att jobba med hästen och inte emot den för att den verkligen ska vilja ge det där lilla extra. Många duktiga tävlingsryttare är väl medvetna om detta, kalla det vad ni vill, men de som har känsla för hästar är de som vinner i längden det är jag helt säker på. Och det vinner självklar hästarna på med :)


1 kommentar:

  1. Haha! Europeiska häxkvinnor! Skrattade högt så att folk här på jobbet kollade på mig när jag läste det :-)

    SvaraRadera