söndag 11 januari 2015

Sadelutprovning (9/1, 21:00)

Eftersom det har regnat till och från hela dagen idag blev rundpaddocken en enda stor pöl så det var ingen idé att jobba några hästar där. Eftersom vi har fyra hästar som behöver rundpaddocken fortfarande blev det istället mest fokus på ridhästarna. Som väl är börjar det sakta men säkert gå upp för gänget här att man verkligen måste ta hand om hästarnas fötter och ha passande utrustning oavsett hur sällan man rider på dem så vi passade på att ha sadelutprovning mellan regnskurarna. Vi gjorde sen en lista över vilken sadel som kan funka med vilken häst så de har en chans att komma ihåg det även när vi har åkt härifrån. Det vi hade att jobba med var en vanlig engelsk sadel av modell supergammal, en stenhård polosadel, tre australiensiska sadlar varav en var så deformerad i sitsen att ingen ryttare skulle vilja sitta i den ens ett varv runt huset och övriga var på ett eller annat sätt så sneda att de inte låg rakt på en enda häst, sen fanns även en western sadel och fyra Gauchosadlar eller uruguayanska sadlar som är uppbyggd av två långa limpor hårt packade med stoppning som binds samman med snörning ovanpå. De fördelar trycket över en större yta än en engelsk sadel men de är rätt långa, samtidigt som hästarna här har rätt korta ryggar så det var näst intill ett omöjligt uppdrag att hitta nått som passade de fyra som var inne just idag. Med diverse paddar som nödlösning för vissa kunde vi i alla fall rekommendera vilka sadlar som skulle göra minst skada samtidigt som vi passade på att påpeka på att det allra bästa vore att köpa nytt. 

Jag har precis lärt mig om en ny sadel som finns på marknaden som är uppbyggd av tempurkuddar istället för bom och stoppning så sadeln formar sig verkligen efter både häst och ryttare och passar därför alla hästar. Jag vet att det låter för bra för att vara sant och jag har ju inte provat den själv men Jenny som har grymt bra koll på hur sitsen inverkar vid ridning har ridit i den och säger att det är en helt fantastisk känsla och att man känner hästens rörelser mycket bättre. Stiglädrena är placerade lite längre bak också vilket gör det lättare att få skänkeln i rätt läge. Det känns som en otroligt viktig detalj! Hur ofta har jag inte försökt hjälpa en elev med sitsen i en av de många allroundsadlar som finns ute på ridskolorna och insett att det är omöjligt för den stackars ryttaren att ha en lodrät sits med fötterna i stigbyglarna. Rider man utan stogbyglar och lägger skänkeln i rätt läge har man istället inget stöd alls från sadeln. 

Den här nya typen av sadel finns i två varianter varav den ena är lite dyrare, helt i läder och bomlös men inte som andra bomlösa sadlar du kanske stött på! Den andra varianten är lite billigare och har en flexibel bom där man kan variera vidden med hjälp av olika ilägg så att även den kan passa alla hästar. Den är gjord i ett syntetmaterial men man skulle aldrig tro att det är syntet utan den ser precis ut som en lädersadel. Jag tycker det låter hur bra som helst och vill verkligen prova en och känna hur det känns. Märket heter Vogue och sadeln är framtagen av en dressyrttänare som heter Heather Moffet. Väl värt att ta en titt på om ni letar ny sadel, finns både i dressyr, allround och hoppmodell.




2 kommentarer:

  1. Intressant sadel och det verkar som några valt den till islandshästar, men jag och Frodi är sååå nöjda med min nya Childeric!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt att du hittat rätt i sadeldjungeln Marie! Det där med sadlar är ju inte helt lätt att få rätt. Och med materialet vi har att jobba med här är det väldigt lätt att det blir fel. Hästarna är riktiga stjärnor dock, även om de fått stå ut med en hel del tidigare.

      Radera