onsdag 21 januari 2015

Eftergift

Eftergift kan vara något av det absolut viktigaste i all hästhantering. Hästen lär sig när själva eftergiften kommer och ju snabbare man kan ge en eftergift när hästen gör det man ber den om desto snabbare kommer hästen förstå vad man menar och nästa gång kommer hästen svara ännu snabbare. Ger man eftergift vid fel tillfälle kan man råka lära hästen fel saker och ger man ingen eftergift alls kan det till och med gå ganska illa. hästar är nämligen mottrycksdjur vilket innebär att innan de lärt sig att flytta sig undan för tryck, t.ex. från en skänkel, eller ge efter för ett tryck från t.ex en grimma så kommer hästen reagera med att gå rakt in i trycket. Det här är en ren överlevnadsinstinkt och hästen gör det helt reflexmässigt för om en häst i det vilda blir jagad av en varg och den inte hinner undan så vargen biter tag i flanken på hästen, då kan hästen inte bara fortsätta springa för då skulle vargen slita upp buken på hästen och inälvorna skulle trilla ut och vargen skulle bara kunna vänta på att hästen trillar ihop lite längre bort. Hästen måste alltså bryta strategi, flykt är ju hästens förstahandsval när det gäller att överleva och funkar inte det måste den slåss men för att få en chans att sparka till den där vargen måste hästen först få vargen att släppa taget om flanken och måste då gå emot trycket och mosa vargen för att få den att släppa greppet. Först när vargen släppt taget kan hästen försöka ta sig ifrån vargen igen och kanske sparka honom på vägen.

Hästar är alltså inte dumma när de trycker mot skänkeln istället för att flytta undan för den, de har helt enkelt gått tillbaka till sitt normalläge att gå emot tryck. Jag skulle även vilja påstå att hästen lär sig saker hela tiden frågan är bara om den lär sig vad vi vill eller om den lär sig motsatsen, för även om hästen en gång lärt sig skänkelvikning så räcker det att man gör ett par felaktiga skänkelvikningar för att den ska tro att det är vad vi vill att den ska göra. Sen är hästar självklart olika lättpåverkade och beroende på hur väl skolade de är har man olika många chanser på sig att göra rätt själv. Det är därför det är så viktigt att matcha rätt ryttare med rätt häst, en erfaren ryttare kan rida en oerfaren häst medan en oerfaren ryttare behöver en erfaren häst.

Härom dagen blev vi påminda om just det här med att hästar ibland plötsligt kan gå emot tryck då vi skulle sätta på en grimma på Lena, tvååringen som vi tog in häromdagen. Hon är så himla cool, social och nyfiken, men helt outbildad. Lite hanterad är hon och hon har haft grimma på sig tidigare, men hon vet ingenting om att följa efter tryck. Mimi hade knäppt fast en lång lina i den vanliga grimman som vi hade satt på henne samma dag som vi tog in henne och jag tog med en duallygrimma för att hon skulle träna lite på just att ledas och följa efter ett tryck från en grimma. Jag passade in grimman med de olika spännena som sitter både på nackstycket, under käken och på nosryggen och hon stod lugnt och verkade inte det minsta berörd av den extra grimman. Så när alla remmar var justerade och jag hade släppt taget om grimman (men inte kopplat om linan till träningsringen än, linan satt fortfarande under hakan på den vanliga grimman) så ruskade hon plötsligt på huvudet och stegrade sig rätt upp. Det gick så fort och Mimi hann inte riktigt med att släppa ut linan tillräckligt snabbt så Lena bara fortsatte rakt upp och sen rakt ner och landade platt på marken. Nu var vi glada att vi har mycket risskal i rundpaddocken för Lena klev upp på en gång, såg lite vimmelkantig ut, men verkar inte ha slagit sig något allvarligt. Har man otur kan en häst bryta nacken när den slår över sådär. Vi jobbade vidare en liten stund till med Lena och hon verkade förstå det här med tryck rätt bra när hon hade chansen att tänka efter lite, det var bara det där lilla extra trycket från en aningen för långsam eftergift som verkade ha överraskat henne precis i början av passet så hon reagerade så som hon gjorde.

Det ska bli intressant att se hur hon reagerar imorgon när vi jobbar med henne igen. Vi kommer definitivt vara extra noga med eftergiften i alla fall!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar